Kosten van de kinderen
Tijdens jullie periode bij elkaar zijn jullie gezamenlijk verantwoordelijk geweest voor de kosten van jullie kinderen. Dat blijft na een scheiding precies zo. Het verschil is dat het tijdens jullie periode samen waarschijnlijk van de gezamenlijke huishoudrekening werd betaald. Dat kan na de scheiding niet meer. Daarom moeten de kosten van jullie kinderen inzichtelijk gemaakt worden. Daar zijn regels voor, de zogenaamde tremanormen. Ik kan de kosten van jullie kinderen precies uitrekenen. Jullie dragen deze kosten normaal gesproken naar draagkracht. Deze draagkracht kan ik eveneens voor jullie uitrekenen.
Kinderalimentatie
Als er één hoofdverzorgende ouder is, wordt doorgaans afgesproken dat deze alle kosten van de kinderen betaald. De andere, niet hoofdverzorgende ouder, betaalt dan alleen de kosten van verblijf van de kinderen bij hem- of haarzelf en betaalt een bijdrage in de kosten van de kinderen, de zogenaamde kinderalimentatie. De kinderbijslag wordt in dat geval volledig ontvangen door de hoofdverzorgende ouder. De redelijk complexe berekening van de kinderalimentatie neem ik jullie uit handen.
Kinderrekening
Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord, de kinderrekening. Wat is dit nu precies? Een kinderrekening is niets anders dan een gezamenlijke en/of rekening. Dat is zeker geen verplichting, maar veel co-ouders vinden dit handig. Het ‘probleem’ bij co-ouders is namelijk dat, doordat er niet één hoofdverzorgende ouder is, de rekeningen vaak bij beide ouders terecht komen. De ene ouder betaalt de contributie van het voetbal, de ander betaalt de overblijfkosten en de ander betaalt weer een nieuwe sportoutfit. Om te voorkomen dat allerlei bonnetjes achteraf met elkaar verrekend moeten worden, vinden veel co-ouders het prettig om één gezamenlijke rekening te hebben van waar alle kosten van de kinderen worden betaald. Beide ouders storten, weer naar draagkracht, een bijdrage op de kinderrekening.
Voor het aangaan van co-ouderschap is het van belang om als ouders nog goed met elkaar te kunnen overleggen. Dat geldt ook voor het hebben van een gezamenlijke kinderrekening. Dat kan een mooie oplossing zijn, maar is niet aan te raden in conflictueuze situaties.