Scheiden en Financiën

  • Beiden verder kunnen na de scheiding

    Scheiden - Een nieuwe toekomst voor allebei

Een nieuwe toekomst na de scheiding

scheiden en financiënAllebei verder kunnen na de scheiding, dat is een mooi uitgangspunt. Daar zijn financiële middelen voor nodig. Het is ontzettend waardevol dat jullie ervoor kiezen om jullie scheiding te regelen op basis van mediation. Mediation zorgt er voor dat jullie sneller verder kunnen. Dat de emotionele belasting van de scheiding niet onnodig lang voortduurt. En dat jullie als ouders met elkaar verder kunnen.  Maar ook op financieel vlak is veel méér mogelijk als jullie samen aan tafel zitten dan bij een scheiding op tegenspraak. Daardoor lukt het om dichter bij jullie wensen te komen. En daarmee wordt het uitgangspunt ‘allebei verder kunnen na de scheiding’ een realistisch uitgangspunt.

Financiële inventarisatie

Tijdens het intakegesprek (hier lees je daar meer over) maken we een financiële inventarisatie van jullie financiële huishouding. Alles komt in dit gesprek op tafel, van schulden tot vermogen en van huis en hypotheek tot auto’s en levensverzekeringen. Deze financiële inventarisatie vormt de basis van de gesprekken daarna, waarin jullie spreken over de verdeling van al die zaken. Ook zullen we spreken over partneralimentatie (lees hier meer) en over de verdeling van pensioen bij scheiding (lees hier meer).

Vermogensverdeling

De wijze waarop jullie getrouwd zijn, op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen, bepaalt juridisch gezien hoe het vermogen en de schulden worden gedeeld. In een gemeenschap van goederen geldt als uitgangspunt dat alle schulden en al het vermogen gelijkelijk worden verdeeld. Nederland is overigens het enige land binnen de Europese Unie waar het zo is dat alle schulden en al het vermogen binnen de huwelijksgemeenschap vallen, dus ook de schulden en het vermogen die stammen van voor het huwelijk. Bij een huwelijk dat tientallen jaren geduurd heeft, is dat vaak niet direct een probleem, maar bij wat korter durende huwelijken kan dat nog wel eens voor gefronsde gezichten zorgen. Eigenlijk hing Nederland hiermee tot voor kort een bijzonder conservatief standpunt aan. Sinds 1 januari 2018 is dat veranderd en wordt het voorhuwelijkse vermogen gezien als privévermogen.
Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden hangt de verdeling volledig af van wat jullie hebben afgesproken in de huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden zijn er in alle soorten en maten, van zogenaamde ‘koude uitsluiting’ tot voorwaarden die veel weg hebben van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Hier kun je daar meer over lezen.

Bedrijf

scheiden en financiën Als een van beiden een bedrijf bezit kan dat voor veel onrust zorgen als sprake is van een scheiding. ‘Kan ik het bedrijf straks nog wel voortzetten?’, ‘Houd ik straks nog wel voldoende liquide middelen over?’ zijn vaak de grootste zorgen. Een bedrijf is doorgaans geld waard, maar dat geld zit doorgaans grotendeels in voorraden en productiemiddelen. De liquide middelen zijn dus vaak niet (volledig) aanwezig. De enige manier om dat goed te regelen is om samen, in goed onderling overleg, redelijke afspraken met elkaar te maken. Het voortbestaan van de onderneming is immers in ieders belang. Lees hier meer over de verdeling van een bedrijf bij scheiding.

Divorce Support Lennard Minneboo

Wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact op.

Mediation bij scheiding