partneralimentatie herziening

Partneralimentatie

Partners die gaan scheiden, hoeven in de toekomst minder partneralimentatie te betalen. Een initiatiefwetsvoorstel van VVD, PvdA en D66 moet een eind maken aan de huidige regelgeving, die niet meer van deze tijd zou zijn.

Als het aan de partijen ligt, wordt er alleen nog partneralimentatie betaald als een van de partners aantoonbaar inkomensverlies heeft geleden tijdens het huwelijk, melden het AD en RTL Nieuws.

Veranderingen

In het wetsvoorstel staat drie belangrijke veranderingen, om de regelgeving over alimentatie te moderniseren:
•Nu is het zo dat vaak mannen hun ex-vrouw maximaal twaalf jaar lang moeten onderhouden. Dit maximum wordt bijgesteld naar vijf jaar. De partner moet zijn ex alimentatie betalen over de helft van het aantal huwelijksjaren, met vijf jaar als maximum.
•Als een stel minder dan drie jaar is getrouwd, hoeft er geen partneralimentatie te worden betaald.
•Wie langer dan vijftien jaar is getrouwd, betaalt maximaal tien jaar partneralimentatie.

Partner

De partijen hebben een aantal uitzonderingen opgenomen. Zo krijgen mannen of vrouwen partneralimentatie tot het jongste kind twaalf jaar is. En is volgens het initiatiefwetsvoorstel zo dat een ex-partner alimentatie blijft krijgen ook als er een nieuwe partner is. Dit zou niet van invloed moeten zijn op de zoektocht naar werk.

Ook het bedrag dat een ex-partner krijgt, gaat omlaag. Het is nu zo dat de ex-partner na de scheiding hetzelfde welvaartsniveau moet behouden. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt tegen het AD dat de betalende partner daardoor soms zelf onder dat niveau komt te zitten. ‘We hebben daar veel schrijnende verhalen over gehoord.’
Om de hoogte van het bedrag te bepalen, wordt volgens de nieuwe wet gekeken naar de oorspronkelijke uitgangspositie van de ex, die alimentatie krijgt. De partijen hopen dat de nieuwe wet over een jaar wordt ingevoerd.

Bron: Elsevier